Mahdollisuuksia monenlaiseen arkeen
Hansel pyrkii siihen, että sen henkilöstön työ ja arki istuvat mahdollisimman saumattomasti yhteen tukien toisiaan. Joustavia työnteon muotoja hyödynsi vuoden 2018 aikana usea hanselilainen. Käytössä olivat niin perhevapaat kuin osa-aikainen työ, joiden myötä moni koki saavansa hyvän pohjan työn ja muun elämän yhteensovittamiselle.
Perhevapaalla oli vuoden 2018 aikana yhteensä viisi hanselilaista. Joustoilla mahdollistettiin myös oman osaamisen kehittämistä, ja opintovapaalla oli vuoden aikana yksi toimihenkilö.
Useita vuosia Hanselilla työskennellyt Sanna Viljamaa palasi äitiyslomaltaan uusien haasteiden pariin.
”Toiveenani päästä tekemään äitiyslomani jälkeen järjestelmä- ja kehityspuolen tehtäviä, ja kesällä 2018 minulle ehdotettiin pestiä Handi-palvelun käyttöönoton ja koordinoinnin parissa. Uuden työnkuvan lisäksi keskusteluun nousi myös toiveeni tehdä töitä aluksi osa-aikaisesti. Laskin tunnit, joihin pystyisin sitotumaan, ja työtehtävät suunniteltiin sen mukaan. Syksyllä 2018 tutustuin uusiin työtehtäviini työskennellen kotoa käsin niin, että kävin fyysisesti lähinnä palavereissa. Paluu äitiyslomalta töihin järjestyi paremmin kuin uskalsin edes toivoa”, Sanna Viljamaa kertoo.
”Kokopäiväisesti olen tehnyt töitä nyt vuoden 2019 alusta lähtien. Tehtäväni on uusi ja opittavaa on paljon, mutta tuttu työympäristö ja tutut työkaverit ovat tukeneet siirtymää kokopäivätöiden pariin. Myös Hanselin joustavat etätyökäytännöt auttavat lapsiperhearjen pyörittämisessä, sillä etäpäivän pitäminen säästää arkipäivänä aikaa useita tunteja. Sillä on iso vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.”
Tilaa omille toiveille
Joustomahdollisuuksista eivät hyötyneet vain tuoreet vanhemmat. Anne Majalampi piti kolmen kuukauden palkattoman vapaan hankinta-asiantuntijansa työstä, sillä hänen apuaan tarvittiin toisaalla.
”Tyttärentyttäristäni toinen aloitti syksyllä koulutien ja toinen kolmannen luokan. Isoäitinä minulle oli tärkeää päästä auttamaan perheen kiireisessä arjessa, ja viettämään normaalia tiiviimmin aikaa lastenlasteni kanssa”, Anne Majalampi kertoo.
”Työnantaja suhtautui toiveeseen positiivisesti ja kannustavasti. Takanani on lähes 40 vuoden työura Hanselissa, ja vuosiin mahtuu paljon kiinnostavia tehtäviä sekä hieno työyhteisö. Edellinen pidempi taukoni ansiotyöstä oli vuonna 1981, jolloin olin äitiyslomalla. Mahdollisuus hoitaa lapsenlapsia kolme kuukautta oli minulle mummina todella merkityksellistä, ja sen anti oli suuri.”
Samantyyppistä joustoa hyödynsi myös kategoriapäällikkö Tero Lehtisaari, joka vietti kolme kuukautta kesällä 2018 Washington D.C.:ssä.
”Viestinnän tutkijana työskentelevä vaimoni sai Woodrow Wilson Centeriin kolmen kuukauden stipendin, ja lähdimme reissuun koko perhe. Meillä oli kokemusta vastaavanlaisesta jo vuodelta 2015. Olin tuolloin muutamia kuukausia hoitovapaalla vaimoni työskennellessä tutkijana Oxfordin yliopistossa. Kokemukset olivat hienoja, matkailu tosiaankin avartaa.”
”Työnantajan suhtautuminen poissaoloihin on ollut mutkatonta ja kannustavaa. Tarve viime kesän pidemmälle poissaololle selvisi jo vuotta etukäteen, joten pystyimme hyvin suunnittelemaan työt sen mukaan ja aikatauluttamaan läsnäoloa vaatineet hetket. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen on onnistunut minulta Hanselissa erinomaisesti,” Tero Lehtisaari toteaa.
Seuraavaksi: Päivitetty toimisto palvelee paremmin