Hanselin ja KL-Kuntahankintojen fuusiota valmisteltiin

Vuoden 2018 keväällä alettiin valmistella Hanselin ja KL-Kuntahankintojen yhdistymistä, jotta jatkossa valtion ja kuntien yhteishankinnat olisi mahdollista hoitaa samasta paikasta. Tavoitteena on kehittää hankintaosaamista ja yhdistää ostomäärät suuremmaksi kokonaisuudeksi, mikä tehostaa hankintaa ja säästää veroeuroja. Muutos mahdollistaa myös yhtenäisemmät toimintatavat julkisissa kilpailutuksissa, mikä helpottaa yritysten osallistumista julkisiin tarjouskilpailuihin.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli KL-Kuntahankinnat Oy yhdistymistä Hansel Oy:hyn 18.5.2018. Suomen Kuntaliitto ry:n valtuuskunta puolestaan päätti asiasta 24.5.2018. Järjestelyn mahdollistava Hansel-lain muutos astui voimaan 1.1.2019. Fuusio oli tarkoitus toteuttaa vuoden 2019 alussa, mutta loppuvuodesta 2018 valmisteluihin päätettiin ottaa lisäaikaa, ja yhdistyminen siirtyi vuoden 2019 jälkimmäiselle puoliskolle.

Parempia yhteishankintoja

Hankintatoimen strateginen johtaminen ja hankintaosaamisen parantaminen ovat olleet voimakkaasti esillä viime vuosina. Hankintojen organisoinnin ja päätöksenteon tueksi tarvitaan myös yhä tarkempaa tietoa siitä, miten veroeuroja käytetään. Näiden asioiden edistäminen on ollut keskeinen syy yhden yhteishankintayksikön muodostamiselle.

”On hienoa, että muutoksen myötä kahden yhtiön osaajat pääsevät yhdistämään kokemuksensa, ja kehittämään yhdessä toimintatapoja entistäkin paremmiksi. Avainsanoja kehittämistyössä ovat suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus ja automaatio”, luettelee Hanselin toimitusjohtaja Anssi Pihkala.

Ammattimaisesti hoidettu hankintatoimi edellyttää tuoteosaamisen lisäksi hankintalainsäädännön, asiakastarpeiden ja markkinan syvällistä tuntemusta. Yhteishankintayksikön tekemissä kilpailutuksissa kiinnitetään huomiota myös muun muassa hankintojen vastuullisuuteen sekä innovatiivisuuden edistämiseen.

Hanselin ja KL-Kuntahankintojen yhdistyminen mahdollistaa hankintoihin liittyvien prosessien ja työvälineiden nopeamman digitalisoinnin, mikä sujuvoittaa ja tehostaa toimintaa sekä hankintayksiköissä että toimittajayrityksissä. Myös monipuolisten hankintatoimen kehittämispalvelujen tarjoaminen aiempaa laajemmalle asiakaskunnalle alkaa asteittain.

Kuntien ja valtion hankintoja tehdään vuodessa noin 35 miljardilla eurolla, ja yhdistyneen Hanselin osuudeksi tästä arvioidaan tulevaisuudessa noin kolme miljardia. Yhteishankintojen säästöpotentiaalin on arvioitu olevan jopa yli 20 prosenttia. Suurimmat tehokkuushyödyt yhteishankinnoissa saavutetaan, kun hankitaan sellaisia tuotteita ja palveluita, joita ostetaan paljon, ja jotka ovat vakioitavissa. Näissä on mahdollista saavuttaa suurimmat säästöt, joita julkisilta hankinnoilta laadullisten seikkojen rinnalla odotetaan.

Julkisten varojen säästöä
Hanselin tehtävänä on lisätä julkisen hallinnon tuottavuutta.