EU-maat kehittävät yhdessä

Hansel järjesti kesäkuussa 2018 eurooppalaisten yhteishankintayksiköiden CPB Network -tilaisuuden. Kaksipäiväinen tilaisuus osoitti, että huolenaiheet ja kiinnostuksen kohteet ovat kaikissa EU-maissa varsin samankaltaisia. Agendalla oli strategista johtamista, hankintojen digitalisointia, avointa dataa sekä asiakaskeskeisyyttä.

Julkisia hankintoja tehdään Euroopassa koko ajan yhä ammattimaisemmin, ja toiminnan läpinäkyvyys korostuu. Hansel esitteli vieraille uraa uurtavaa Tutkihankintoja.fi-palveluaan. Kilpailun edistäminen on yksi Euroopan komission asettamista tärkeistä tavoitteista. Pienten ja keskisuurten yritysten osallistumismahdollisuuksien parantaminen herätti paljon keskustelua Helsingin seminaarissa.

”Komissio toivoo yhteishankintayksiköiltä kumppanuutta eurooppalaisten julkisten hankintojen tason nostamisessa. Hankinta-alan osaajien kouluttaminen on tarpeen koko Euroopassa, ja hyvät käytännöt pitää saada jakoon”, tilaisuudessa puhunut yksikön johtaja Marzena Rogalska Euroopan komissiosta kannusti.

Kehityspäällikkö Timo Rantanen Hanselista kertoi suomalaisen KEINO-osaamiskeskuksen perustamisesta sekä tavoistamme edistää innovaatioita ja vihreitä arvoja julkisissa hankinnoissa. Hankintojen vaikuttavuuden mittaaminen kiinnostaa Euroopan laajuisesti.

Oikeussuojadirektiivi puhututti yhteishankintayksiköitä

Oikeuskäsittelyjen kestosta on tehty eurooppalaista vertailua, jossa Suomi ei valitettavasti loista. Oikeussuojakeinodirektiivi (Remedies Directive) parantaa sidosryhmien näkemysten mukaan avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja saavutettavuutta. Direktiivin tarvetta on perusteltu tehokkuuden lisäämisellä.

Yhteishankintayksiköt ovat luovuttaneet komissiolle raportin, jossa nostettiin esiin yhteishankintojen erityispiirteitä suhteessa direktiiviin ja kuvattiin haasteita, joita yhteishankintayksiköt ovat sääntelyn myötä kohdanneet. Direktiiviin tavoitteet ovat hyviä, mutta paras keino niiden toteuttamiseen olisi käsittelyaikojen lyhentäminen sekä oikeudenkäyntien läpivientiin liittyvien parhaiden käytäntöjen jakaminen maiden kesken, yhteishankintayksiköt korostivat.

Yhteishankintayksiköt ehdottivat muun muassa käsittelyaikojen lyhentämistä asettamalla aikarajoja päätöksille sekä aineiston määrän vähentämistä, oikeuskäsittelyn vaiheiden rajoittamista tai yhteishankintasopimuksiin kohdistuvien vaikutusten lieventämistä. Raportissa tuotiin seikkaperäisesti esiin haittoja, joita pitkät käsittelyajat yhteishankintoihin tuovat.

CPB-kokoontuminen huipentui dynaamisia hankintajärjestelmiä käsitelleeseen työpajaan, jossa vaihdettiin vilkkaasti kokemuksia ja saatiin vinkkejä haasteiden ratkaisemiseen.