Yhtiön palvelut

Yhteishankinnat

Hanselilla oli vuoden lopussa yhteensä 88 puitejärjestelyä ja neljä dynaamista hankintajärjestelmää (80 puitejärjestelyä 31.12.2017) ja osa-alueet mukaan lukien kilpailutettuja kokonaisuuksia oli yhteensä 169 (161 vuonna 2017). Hanselilla oli vuoden 2018 lopussa yhteensä 403 sopimustoimittajaa (380 vuoden 2017 lopussa).

Hanselin suurin yhteishankintakokonaisuus oli IT-konsultointi, jonka hankinta-arvo oli 67 miljoonaa euroa (52 miljoonaa euroa vuonna 2017). Toiseksi suurin oli Työterveyshuollon palvelut päätyen 62 miljoonan euron arvoon (61 miljoonaa euroa vuonna 2017). Kolmannelle sijalle suuruusjärjestyksessä tuli Toimitilojen käyttäjäpalvelut 59 miljoonan euron volyymillä (48 miljoonaa euroa vuonna 2017).

Euromääräisesti laskettuna Hanselin yhteishankintasopimuksia hyödynsivät eniten valtiovarainministeriön, puolustusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalat. Asiakkailleen Hansel tarjoaa yhä enenevissä määrin erilaisia sähköisiä palveluita hankintojen tekemiseen sekä hankintadatan seuraamiseen. Yhtiö järjestää vuosittain asiakas- ja toimittajatapahtumia ja osallistuu erilaisiin sidosryhmätapahtumiin.

Valtion sähköhankinta toteutetaan keskitetysti Hanselin puitesopimuksella ja siihen liittyy sähkön hinnan suojaaminen hyödykejohdannaisilla valtion sähkön suojausstrategian mukaisesti. Hansel vastaa portfolion hallinnoinnista ja on johdannaissopimusten vastapuoli asiakkaidensa puolesta. Johdannaiskauppa on Hanselille läpikulkuerä, kaikki siihen liittyvät kulut ja tuotot laskutetaan täysmääräisenä edelleen Hansel -portfolioon liittyneiltä asiakkailta (lisätietoja liitetiedossa 5.2).

Kilpailutuspalvelut

Kilpailutuspalveluiden myynti vuonna 2018 oli 1,3 miljoonaa euroa (1,3 miljoonaa euroa vuonna 2017). Laskutettavien kilpailuttamishankkeiden lukumäärä vuonna 2018 oli 161 (132 kpl vuonna 2017) ja niiden yhteenlaskettu hankinta-arvo noin 565 miljoonaa euroa (500 miljoonaa euroa vuonna 2017). Vuoden 2018 suurimmat asiakkuudet olivat Liikennevirasto, valtiovarainministeriö ja Maakuntien tilakeskus Oy. Yksikön asiakaspalaute on ollut positiivista, arvosana asteikolla 1–5 oli 4,5 (edellinen vuosi 4,6).

Hankintatoimen kehittämispalvelut

Hankintatoimen kehittämispalveluiden laskutus oli 338 tuhatta euroa (240 tuhatta euroa vuonna 2017). Euromääräisesti suurimmat asiakkaat kehittämisyksikölle olivat Säteilyturvakeskus, Sotedigi Oy ja valtiovarainministeriö. Kehittämistoimeksiannot liittyivät usein hankintojen ohjaukseen ja organisointiin, tunnuslukujen ja nykytilan analysointiin, suunnitteluun, sopimushallintaan, toimittajayhteistyön kehittämiseen ja vastuullisuuteen. Asiakkaiden yksittäisiä haasteita ratkaistaan projektimaisessa toteutuksessa, kun taas laajemmat ja pitkäkestoisemmat toimeksiannot toteutetaan hankinnan kehittäjä -⁠palveluna. Tässä palvelumuodossa Hanselin kehityspäällikkö siirtyy ennalta sovituksi määräajaksi asiakkaan organisaatioon.