Innovaatioiden ja kestävän kehityksen asialla
Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO perustettiin 2018. KEINO tukee ja auttaa hankintayksiköitä kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen toteuttamisessa ja kehittämisessä. Verkoston toimikausi jatkuu vuoteen 2021.
Hanselin lisäksi verkostoon kuuluvat Motiva, Business Finland, KL-Kuntahankinnat, Kuntaliitto, Sitra, Suomen ympäristökeskus ja VTT. Hansel tuo verkostoon osaamistaan valtionhallinnon hankintatoimesta, hankintatoimen kehittämisestä ja käytännön hankintaprosessien hoidosta. Verkoston käyttöön on valjastettu Hanselin laaja-alainen asiantuntemus analyytikoista konsultteihin ja kehityspäälliköihin.
KEINO tukee julkisia hankintayksiköitä hankinnan valmistelusta sopimusseurantaan. Toimintamuodot on jaoteltu hankintayksiköille tarjottaviin palvelupaketteihin.
Hankintojen strategisen johtamisen ja mittaamisen palvelupaketissa sparrataan hankintayksiköiden johtoa ja levitetään tietoa vaikuttavuuden mittaamisesta. Tavoitteena on kasvattaa hankintayksiköiden ymmärrystä strategian merkityksestä ja ohjata hankintatoimea suunnitelmallisesti johdetuksi, strategisesti merkittäväksi organisaation funktioksi. Hansel on osallistunut palvelupaketissa lähtötasoa Suomen laajuisesti kartoittavien kyselyiden laatimiseen ja hankintayksiköiden strategiatoimenpiteitä tukevan tiekarttatyön suunnitteluun.
Tilaajaryhmät fasilitoivat vuorovaikutusta samoista, kestäviin ja innovatiivisiin julkisiin hankintoihin kohdistuvista teemoista kiinnostuneiden hankintayksiköiden välillä. Lisäksi KEINO edistää Green Deal -sopimusten käyttöönottoa julkishallinnon ja toimittajien välillä. Hansel on osallistunut kehittäjäryhmien toimintaan asiantuntijapanoksellaan. Hansel edistää kehittäjäryhmätoimintaa kohdistuen sosiaaliseen vastuullisuuteen, innovaatiokumppanuus-hankintamenettelyn soveltamismahdollisuuksiin sekä kestävään ja innovatiiviseen tapahtumahallintaan.
Hankintayksiköiden osaamisen kehittämisen palvelupaketti käynnistyi hankintayksiköiden osaamistasokartoituksella ja maakuntiin sijoittuvien muutosagenttien rekrytoinnilla sekä valmennusten suunnittelulla. Osaamisen kehittäminen toteutuu myös hankintayksiköiden neuvonnan ja esimerkkiaineiston kokoamisen muodossa. Työtä tukevat Hanselin vahva valmennus- ja koulutusosaaminen. Oppilaitosyhteistyön kautta KEINOn viesti tavoittaa myös tulevaisuuden hankintaosaajat.
KEINOn vaikutukset eivät rajoitu ainoastaan Suomeen. Vuonna 2018 Hanselin edustajat käyttivät asiantuntijapuheenvuoroja KEINOn puitteissa EcoProcura 2018 -konferenssessa Hollannissa sekä Sosiaalisen vastuun kokouksessa Lontoossa. Kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet korostuvat entisestään Suomen EU-puheenjohtajakauden myötä.
Toimiva verkosto on enemmän kuin osiensa summa. KEINOn jäsenorganisaatiot ovat suomalaisen hankintatoimen edelläkävijöitä. Hanselin tekemä työ verkostossa tähtää valtionhallinnon ja kuntien hankintojen ohjaamiseen nykyistä kestävämmiksi ja innovatiivisemmiksi. Julkisen hankintatoimen merkityksen ja ostovolyymin myötä KEINOn työ laajenee systeemisesti koko yhteiskuntaan mahdollistaen entistä paremman julkishallinnon, yksityisen sektorin ja asiakkaiden yhteistyön nyt ja tulevaisuudessa.
Seuraavaksi: Sähköinen kilpailuttaminen on nyt arkipäivää