Kilpailutus avasi ovet vientimarkkinoille

Valtakunnallisesti luotsauspalveluiden tarjonnasta sekä muista luotsaukseen liittyvistä, vesiliikenteen turvallisuutta ja toimintaa tukevista tehtävistä huolehtiva Finnpilot Pilotage kilpailuttaa omaan toimintaansa liittyviä, erityisiä tuotteita ja palveluita. Näitä ovat erimerkiksi luotsiveneet, erilaiset kuljetuspalvelut ja veneiden kunnossapitopalvelut. Hansel on vuosien varrella ollut mukana toteuttamassa useampaa Finnpilotin omaa kilpailutusta.

Yksi uusimmista Finnpilotin toteuttamista hankinnoista kantoi hieman kryptistä nimeä Veneiden telematiikka- ja analyysipalvelu. Hankinta lähti tarpeesta kerätä merellä olevasta luotsivenekalustosta ja sen käyttämisestä tietoa, jonka avulla voitaisiin kehittää toimintatapoja sekä tehostaa kaluston käyttöä. Palvelun ytimenä on järjestelmä, joka kerää ja raportoi alusten paikka-, kone- ja muita tietoja lähes reaaliaikaisesti. Kerätyn datan avulla pystytään arvioimaan suoritettuja tehtäviä, alusten käyttöä ja polttoaineen kulutusta sekä henkilöstön työterveyteen vaikuttavia tekijöitä erilaisissa olosuhteissa ja eri konetehoilla ajettaessa.

Avoimesta kehittämisestä etua kaikille

Hankintaa edeltäneessä markkinakartoituksessa kävi ilmi, ettei markkinoilla ollut lainakaan tarjolla valmista IoT-pohjaista Fleet Management -⁠järjestelmää, joka olisi soveltunut laivoja pienempään kokoluokkaan. Finnpilotissa arvioitiin, ettei oman järjestelmän tekeminen olisi mielekästä, sillä syntyvän järjestelmän kaupallistaminen ei olisi yhtiölle itselleen mahdollista kilpailuneutraliteettikysymysten vuoksi. Hankinnan kautta haluttiinkin löytää kumppani, joka olisi valmis edelleen kehittämään SaaS:na tarjottavan Fleet IoT -⁠järjestelmän.

Finnpilotin usean kymmenen aluksen fleet tarjosi valittavalle palveluntuottajalle referenssin, joka voi osaltaan auttaa uusasiakashankinnassa. Alusta alkaen toiveena olikin, että valittava toimittaja kykenisi löytämään Marine IoT -⁠palvelulleen myös vientimarkkinoita. Tätä kautta muidenkin asiakkaiden tarpeet, oivallukset ja taloudelliset panokset tukisivat palvelun kehittymistä ja tarjoaisivat edelleen Finnpilotille uusia mahdollisuuksia kaluston käytön kehittämiseen. Hankinnasta järjestettiin avoin kilpailutus. Sen voitti startup-yritys, joka oli jo saanut Fleet IoT -⁠⁠kehitystyöhön tukea Tekesiltä, mikä lisäsi edelleen toiminnan vientihakuisuutta.

Järjestelmäasennukset toteutettiin pääosin vuoden 2017 lopulla ja palvelu on otettu operatiiviseen käyttöön. Finnpilot on hyvin tyytyväinen sekä Hanselin tukeen haastavan hankinnan toteuttamisessa, että hankinnan lopputuloksena syntyneeseen uuteen palveluun. Palvelun vientipotentiaalia pidetään varsin lupaavana. Hankintaa voikin pitää hyvänä esimerkkinä siitä, mitä innovatiivisella ajattelulla ja tätä tukevalla kilpailutuksella voidaan mahdollistaa sekä hankintayksikölle, että uutta kansainvälistä liiketoimintaa etsivälle yritykselle.